reklama

Orel mořský: Pozvolný návrat největšího dravce Česka

4.5.2017 – Marek Telička
Orel mořský
Žlutá značí věk

Dospělý orel mořský se pozná především podle žlutého zobáku

Orel mořský (Haliaeetus albicilla) je největší dravec, který se vyskytuje na území České republiky. Tento majestátní opeřenec je asi 70–90 centimetrů dlouhý a největší exempláře mají rozpětí bezmála dva a půl metru. Dospělí jedinci jsou na většině povrchu těla zbarvení hnědě, světlejší peří je na hlavě a krku, výrazně světlá jsou ocasní pera. Dalším výrazným rysem je žlutý zobák a nohy. Mladí jedinci mají naproti tomu zobák i ocas zabarveny tmavě. Dožívají se až 25 let.

TIP: Dravci s „batohem“ na zádech aneb Orli proti větrným mlýnům

Orli mořští hnízdí především v severní Asii a na severu Evropy přičemž nejpočetnější evropská populace se nachází na pobřeží Norska. V Čechách zanikla poslední hnízdiště již v polovině 19. století, na jižní Moravě orli hnízdili ještě před devadesáti lety. Na dlouhou dobu se pak orel mořský z našich končin prakticky úplně vytratil. Díky reintrodukčním programům i faktu, že dříve pouze zimující jedinci zde začali hnízdit, u nás počet orlů mořských opět roste a momentálně je na území Česka asi padesát hnízdících párů.

Orli se živí rybami, ptáky, mršinami i malými savci. Potravním konkurentem orlů mořských jsou v některých místech orli skalní (Aquila chrysaetos). Oba druhy loví zajíce a ornitologové měli příležitost opakovaně pozorovat jejich zarputilý souboj o právě ulovenou kořist. V těchto přímých měřeních sil o něco větší orel mořský poměrně často prohrává, ale díky výkonnějšímu trávicímu ústrojí dokáže lépe vyjít s menším množstvím potravy. Díky tomu jsou orli mořští schopni hustěji osídlit danou oblast.

Zdroj: 
Příroda 3/2011
Foto, ilustrace: 
Shutterstock
Témata: 
reklama